El petit comerç de l’Eixample, en crisi per les obres de la Superilla

Render de la ‘superilla’ del Eixample / AJ BCN

El projecte de la Superilla de l’Eixample de Barcelona és, possiblement, un dels millors exemples de que mai plou a gust de tothom. Al menys, això és el que se percep quan un passeja pels carrers com Diputació, Consell de Cent o Girona i parla amb els propietaris i treballadors dels negocis. Després de nou mesos de paràlisi o problemes amb els seus locals, la gran majoria ha posat el crit al cel i denuncien que la remodelació urbanística ha posat al comerç de barri en perill.

Segons han explicat varis comerciants a Metròpoli, els treballs de peatonalització estan afectant de manera diferent als propietaris i treballadors dels establiments però, si en alguna cosa coincideixen tots, és que les obres no estan beneficiant a ningú, per ara. Comerciants i restauradors estan en contacte entre ells i coincideixen en assenyalar que la Superilla ha posat en perill a un sector molt variat. En alguns casos, les afectacions han estat anecdòtiques però, en altres, ha estat el principal desencadenant de tancament.

La Sukaina treballa en una petita cafeteria-restaurant d’influència italiana i, assegura, el negoci ha perdut entre el 30 i el 40% de la seva facturació diària els últims 9 mesos. Es tracta d’un negoci molt humil, amb dos treballadors, cinc taules en interior i dues en terrassa. Menys d’un any després de que s’acabessin les restriccions per la pandèmia, van haver de tornar a tancar la seva terrassa durant set mesos a causa d’unes obres que generaven pols i soroll. Aquestes dues taules representen un terç dels ingressos del negoci.

Tot i que ja està oberta, explica que no es còmode seure a dinar o a prendre alguna cosa, tenint a un operari tallant paviment amb una serra radial a tres metres de distància. «Anaven a aprofitar l’estiu per començar les obres», relata, és a dir, quan baixa l’afluència de clients, però al final hi va haver retards i «van començar entre finals d’agost i principis de setembre». Els treballs es mantindran, previsiblemente durant els mesos d’abril i bona part de maig.

Encara que «ja ha passat el pitjor», explica que ha patit d’ansietat perque durant mesos, pel descens de la facturació, ha anat cobrant el seu sou en trams. «Hi havia mesos que no em podien pagar tot i havia d’esperar a rebre el meu sou complet. En altres ocasions, m’arrivava el sou a mitjans de mes». Si bé el diner arrivava, havia de fer malabars per poder complir amb els seus pagaments bàsics, como el lloguer, rebuts de la lum, menjar, etc.

«Creem que, quando termini tot, remuntarà perque qualsevol rambla de vianants s’omple de clients», reflexiona. Tanmateix tem que, amb la revalorització de la via, els propietaris dels locals pugin els lloguers o l’Ajuntament pugi el cost de les llicències de terrassa, el que suposaria un nou ‘pal’ per al sector al centre barceloní. «Sabem de molts negocis, molts d’ells molt antics, que han hagut de tancar» perque no han pogut fer front als pagaments amb el descens de la facturació. «Nosaltres hem estat a punt», alerta.

Tot i que assegura estar a favor de les obres, considera que es podrien haver fet «d’altra manera». «Potser per illes per intensificar els treballs en trams i no tenir  una de les artèries de la ciutat bloquejada durant nou mesos. Li demanaria a l’Ajuntament que, a més de pensar en el planeta, pensés també en el poble, perque hi ha moltes famílies que depenen d’això», lamenta.

Menys optimista de cara al futur es mostra la Marga, treballadora d’una merceria del barri. El seu cas és peculiar tant per la situació geogràfica del negoci com per la ubicació de les obres. La merceria es troba a la cantonada entre els carrers de Girona i Consell de Cent i la tanca està a menys de dos metres de la porta del comerç. La treballadora explica a aquest digital que, si bé no té xifres concretes, la clientela ha deixat d’arrivar.

«Teniem molts compradors que o bé són persones grans del barri o bé arrivaven en vehicle, aparcaven a prop i s’acostaven a la botiga», però la reestructuració de la circulació promoguda pel consistori, junt amb la polseguera, el soroll i la dificultat per caminar que suposa per persones de la tercera edat, ha desplomat les vendes del comerç. «Abans de gastar-se una milionada en totes aquestes obres podrien haver potenciat la xarxa de transport públic o augmentar les patrulles policials a peu per a combatre els actes vandàlics».

De moment, assegura, «ningú s’està beneficiant d’això». «Quan acabin les obres potser ho facin els bars perque serà més agradable prendre una cervessa sense tenir el soroll d’un cotxe tan aprop, però altres tipus de comerços dubto molt que es vegin beneficiats». En el seu cas, han pogut aguantar durant aquests mesos gràcies a una part de la clientela fidel que, malgrat les obres, ha continuat visitant el negoci. Però adverteix: «si això segueix així molt temps haurem que tancar».

Per la seva banda, el Ruben, empleat d’una farmàcia, relata a aquest mitjà que no han notat gairebé canvis amb les obres de remodelació del carrer. Al vendre «productes de primera necessitat», no han notat un descens en les vendes. El Toni, que regenta un quiosc, sí ha notat un gran descens de la facturació, tot i que explica que no pot culpar de tot a les obres. Creu que el seu sector «està a la baixa» i, si bé el macro-projecte urbanístic ha pogut sumar problemes, no ha suposat un factor determinant per al seu negoci.

Manca d’ajudes

La gran majoria de les fonts consultades expliquen que el consistori està enviant grups informatius per parlar amb els comerços i explicar la situació abans de que comencessin els treballs. Aquests van facilitar documentació  un número de consulta. Tots coincideixen en assenyalar que no s’han ofert ajudes econòmiques. L’única excepció l’aporta la Sukaina, que explica que l’Ajuntament sí va oferir una ajuda als restauradors en base als comptes de 2021. «Feta la llei, feta la trampa», reflexiona, perque la facturació d’aquell any es va veure afectada per les restriccions sanitàries.

On sí coincideixen tots és en que no està havent problemes en quant a l’arrivada de gènere o producte. La majoria considera que és gràcies a l’esforç dels transportistes, que han d’aparcar més lluny i acostar-se als negocis a peu.

L’Ajuntament ha assegurat que la nova Superilla estarà acabada abans de la celebració de les eleccions municipals de 2023.

Font: https://metropoliabierta.elespanol.com/distritos/eixample/pequeno-comercio-eixample-crisis-obras-superilla_71008_102.html