Iniciativa perquè l’Eixample sigui patrimoni de la humanitat

Image

L'associació Salvem Barcelona ha enviat una carta al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i al ministre de Cultura, Miquel Iceta, perquè promoguin davant la Unesco la candidatura de l'Eixample de Barcelona a patrimoni de la humanitat. Els sol·licitants entenen que, després d'haver analitzat els criteris de selecció que utilitza el Comitè de Patrimoni Mundial per decidir quines propostes són acceptades, l'Eixample de Cerdà reuneix totes les condicions perquè l'Estat i la Generalitat avalin aquesta candidatura que “amb seguretat ha de ser recolzada per tots els ciutadans, a qui fem una crida perquè la iniciativa tingui l'impuls i la força que mereix”.

Set minuts per estar al dia. I tot el temps que vulguis per saber-ne més. No et perdis Les claus del dia al teu mail cada matí Rebeu-la!

Aquesta petició és la segona acció que porta a terme l'associació que dirigeixen l'advocat i l'economista Jacint Soler Padró i el també economista Francec Granell, que fa unes setmanes van presentar una denúncia per la via penal contra el projecte de la Superilla Eixample del govern d'Ada Colau per entendre que es podria haver comès un delicte urbanístic en pretendre implantar aquest pla de transformació d'alguns carrers del districte sense revisar el Pla General Metropolità.

Els promotors incideixen en el caràcter especial de l'obra de Cerdà i en la riquesa artística que atresora
La petició fa referència al conjunt urbanístic i arquitectònic que representa l'Eixample de Barcelona, ​​testimoni emblemàtic del caràcter de la ciutat. A la carta enviada a Pere Aragonès i Miquel Iceta, els promotors d'aquesta iniciativa argumenten que l'Eixample, de manera semblant al Pla Haussmann de París, constitueix “un exemple històric de la planificació urbanística, iniciat al segle XIX”. “La configuració morfològica de l'Eixample, el traçat, la trama quadricular paral·lela al mar, la definició de la poma tipus com els espais laterals o xamfrans, determinen una visió molt comprensiva del projecte”. “Un planejament –afegeixen– que combina aspectes tan transcendents com la salubritat, l'edificació, l'oci, la mobilitat, obrint l'Eixample a l'espai metropolitana i respectant els drets del ciutadà a l'entorn urbà”.

La petició a les administracions central i autonòmica incideix en l'originalitat del pla Cerdà, comparable a altres projectes arquitectònics o urbanístics com els de Le Corbusier o Mies van der Rohe.
Recordeu, així mateix, l'existència a l'Eixample d'un conjunt arquitectònic únic,
amb edificis que ja formen part del patrimoni de la humanitat reconegut per la Unesco, com la Sagrada Família o les cases Batlló i Milà, així com altres joies del modernisme com les obres de Lluís Domènech Montaner o Josep Puig i Cadafalch, sense oblidar a arquitectes com Sagnier, Jujol, Sert i l'art desplegat a molts edificis per grans artesans i escultors.

“Preservar el llegat històric que hem rebut dels que ens han precedit, i que aquest llegat sigui reconegut mundialment –com ja ho és Barcelona– és alhora una obligació i una responsabilitat”, assenyalen els autors de la proposta.