La cantant de Badalona protagonitza «Tina, el musical», sobre la reina del rock, Tina Turner
Els musicals són un gran reclam turístic i que n’hi hagi una desena en cartellera a Madrid és també una mostra de la bona salut en l’oferta teatral de la ciutat. La Gran Via de la ciutat, a qui molts anomenen «el Broadway espanyol«, n’és l’epicentre i un dels espectacles que triomfen aquests dies és «Tina, el musical«, sobre la reina del rock, Tina Turner. I la protagonista és Kery Sankoh, nascuda a Badalona.
Sankoh treballava de tècnica de laboratori a la farmàcia de l’Hospital Can Ruti de Badalona quan la van trucar per fer un càsting per al musical «El rey león», també a Madrid. La van agafar i després va anar enllaçant altres projectes grans com «El guardaespaldas» i «The King of Rock«, el musical de Michael Jackson.
«Sempre m’ha agradat cantar, des de petita, però mai ho havia vist com alguna cosa professional per dedicar-m’hi. Però va arribar un dia que vaig anar a veure el musical d»Els miserables’ amb la meva germana i no sé què vaig veure a l’escenari que em va fer dir: ‘jo vull fer això'».
Ara aquesta catalana de 36 anys és Tina Turner en aquest espectacle sobre la vida de la reina del rock. Un musical amb molta presència catalana, com la seva germana a l’obra, que curiosament també va néixer a Badalona. O el barceloní Oriol Anglada, que es posa a la pell del marit actual de Turner, Erwin Bach.
Tina, el musical repassa la biografia de l’artista posseïdora de 12 premis Grammy, una de les més taquilleres de tots els temps, a través de 29 cançons que han marcat la seva carrera, des de la seva infantesa a Nutbush (Tennessee, Estats Units) fins que va començar la carrera en solitari, ja prop dels 40.
Confessa que el que més li ha costat és la part en què s’aborden els maltractaments que va rebre Tina del seu primer marit, per la duresa de les escenes, que assaja abans de cada funció. Kery Sankoh explica que «Tina» parla de la violència de gènere, però també del racisme:
«Són temes que sembla que siguin d’una altra època, perquè el context històric del musical és d’una altra època, però estan molt presents en la societat d’avui.»
I si s’ha de quedar amb un moment del musical, Sankoh ho té clar, és «Simply the best«: sempre ho dic i he cantat aquesta cançó milers de vegades. Però cada cop que pujo a l’escenari i canto aquesta cançó per mi és una superació, significa arriscar, aconseguir els meus objectius i ho visc cada dia al 100%.
«Tina» està escrit per Katori Hall, guanyadora d’un premi Olivier, i dirigit per Phyllida Lloyd, la mateixa Tina Turner és la coproductora del musical. S’ha estrenat al Teatre Coliseum de Madrid dos anys després de l’estrena a Londres i un any després que s’estrenés a Broadway.
Font de l’article: Kery Sankoh, de treballar a l’Hospital Can Ruti a ser la Tina Turner catalana (ccma.cat)