Quatre ferits, un de greu, per un incendi que obliga a desallotjar 8 edificis a Barcelona

El foc, ja extingit, ha començat de matinada arran d’una explosió en uns baixos del carrer València, on hi ha un bar

Extingit a aquesta hora un incendi que ha començat aquesta matinada al carrer València de Barcelona i ha afectat fins a vuit edificis del carrer València i de l’avinguda Roma, a tocar del carrer Calàbria.

El foc s’ha escampat als edificis veïns (Robert Díez)
Les flames han cremat la paret mitgera de l’edifici del costat, més alt (Robert Díez)

El foc ha començat poc abans de les quatre de la matinada en uns baixos del número 73 del carrer València, on hi ha un bar, després d’una explosió.

Exterior del local on hi ha hagut l’explosió que ha originat l’incendi (CCMA)

La violència de l’explosió ha fet saltar la persiana a uns metres de distància i l’ha deixada plegada al voltant del tronc d’un arbre situat davant del bar.

Boles de foc

Segons han explicat els bombers, el foc s’ha propagat ràpidament pel celobert, sobretot cap al número 90 de l’avinguda Roma. A més, el vent ha escampat boles de foc cap a altres edificis.

Quatre persones han hagut de ser hospitalitzades: una, en estat greu; dues, menys greus, i una altra, lleu. També hi ha hagut 34 persones ateses in situ per inhalació de fum, que ja han estat donades d’alta.

La persona ferida greu s’ha confirmat que és la propietària del bar on hi ha hagut l’explosió.

Efectius dels bombers al carrer València, on ha començat el foc (CCMA)

Quinze dotacions dels bombers s’han desplaçat per extingir l’incendi i després han treballat per revisar les afectacions que ha causat, per poder garantir el retorn segur de les persones que han estat desallotjades.

No totes podran fer-ho, però, almenys de manera immediata.

Veïns desallotjats

L’edifici on ha començat el foc és el que ha tingut els danys més greus, fins al punt que, ara per ara, els 16 veïns del número 73 del carrer València no poden tornar-hi. Tampoc poden tornar a casa sis veïns de l’edifici situat en el número 90 de l’avinguda Roma, just a l’altra banda del celobert.

Víctor Molinet, cap d’unitat dels Bombers de Barcelona, ha explicat que han detectat danys estructurals en una de les parets de càrrega i «segurament no serà de manera immediata que es podrà tornar a aquests domicilis».

Els serveis d’emergències ja estan buscant allotjament provisional per a aquests veïns que no poden tornar al seu pis.

«Hem pensat que moriríem»

Juliana Garci-Marrero, presidenta de la comunitat de veïns del número 73, ha explicat a TV3 que després de l’explosió ha volgut sortir al carrer, però un veí l’ha alertada que no es podia, perquè hi havia foc a la part de baix de l’escala. Aleshores han decidit pujar al terrat, on s’han estat fins que els bombers els han dit que ja es podia baixar per l’escala.

No ha estat gaire estona, diu que potser deu minuts, però que al terrat hi havia molt de fum i el foc escampat pel vent ha cremat alguns objectes. «Hem pensat que moriríem», recorda, emocionada, abans d’afegir: «La vida, l’hem salvat».

La propietària del bar, sota custòdia policial

A l’hospital on està ingressada ferida greu, la dona que regentava el bar, que estava en un local de lloguer, està sota custòdia policial, per la sospita que l’explosió pugui haver estat intencionada.

Bombers i operaris a l’exterior del local on hi ha hagut l’explosió (CCMA)

La presidenta de la comunitat de veïns també ha confirmat que havien denunciat la propietària del bar perquè «feia coses estranyes», com ara «llançar gots a la gent» i «sortir al carrer amb un altaveu» a fer crits, i «podia acabar fent mal a algú».

També que la Guàrdia Urbana va inspeccionar el bar el divendres 1 d’abril i que els últims dies estava tancat. Això va impedir que una setmana més tard fos precintat.

Font de l’article: Quatre ferits, un de greu, per un incendi que obliga a desallotjar 8 edificis a Barcelona (ccma.cat)