El model Superilla Barcelona arribarà al Besòs amb el projecte de la nova Mercedes

Las Superillas, el senyal d'identitat fonamental del mandat de l'alcaldessa Ada Colau (BComú) al capdavant del govern municipal de Barcelona, ​​i la gran revolució en matèria de mobilitat a la capital catalana, estendrà els dominis fins a la franja del Besòs. I ho farà mitjançant el projecte de transformació del que fins al 2007 va ser la fàbrica de Mercedes-Benz del barri del Bon Pastor de Sant Andreu.

El primer tinent d´alcalde de l´Ajuntament, el socialista Jaume Collboni, acompanyat de la regidora d´Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, i de la regidora de Sant Andreu, Lucía Martín, han donat a conèixer aquest dimarts els detalls de la redefinició d'aquest gran espai industrial en desús que desunia el nucli antic del Bon Pastor amb el veïnat de La Maquinista, davant del centre comercial.

El projecte s'ha consensuat durant un any i mig en un procés participatiu de vuit sessions amb els veïns d'aquest barri relativament jove que reclamaven des de fa mesos "més transparència" en els usos que se li donarien a aquest gran solar privat. Demanaven menys vivendes, blocs més baixos, i equipaments públics per als residents, tant actuals com futurs, ja que en dues dècades només han aconseguit una escola. Totes aquestes converses a dues bandes s'han combinat amb un diàleg amb el promotor privat, Conren Tramway, amb què fa un any i mig se signava el conveni inicial que ara s'ha vist modificat.

Superilla equivalent a set pomes de l'Eixample
Aquesta nova Superilla per a Sant Andreu equival a "set pomes de l'Eixample", ha destacat Collboni. I suposa una continuïtat "coherent amb el model de desenvolupament urbanístic de Barcelona" d'aquests dos darrers mandats, amb què s'està "creant una centralitat evident des del punt de vista de creació d'activitat econòmica i d'habitatge".

La Mercedes era un mur entre el nucli antic del Bon Pastor i La Maquinista i ara serà un espai de connexió entre tots dos, generant una permeabilitat que fins ara no existia” (Janez Sant, regidora d'Urbanisme)
Sanz ha ressaltat, per part seva, que amb aquesta ambiciosa metamorfosi, el Bon Pastor "no ha de ser tan sols un polígon, sinó un barri productiu que genera ocupació i oportunitats". També es tanca la porta a la idea d'una àrea industrial on et mous "amb cotxe" per passar a parlar d'"un barri cohesionat que mantingui l'activitat industrial i econòmica i incorpori equipaments i vivendes".

"La Mercedes era un mur entre el nucli antic del Bon Pastor i la Maquinista i ara serà un espai de connexió entre tots dos, generant una permeabilitat que no existia", ha afegit Sanz.

Mapa de com quedarà l'espai públic que guanyarà el barri de Bon Pastor de Barcelona amb el nou projecte de la Mercedes Benz.Mapa de com quedarà l'espai públic que guanyarà el barri de Bon Pastor de Barcelona amb el nou projecte de la Mercedes Benz. AJUNTAMENT DE BARCELONA
Menys pisos i més equipaments per al barri
El gran canvi respecte a la planificació inicial és la dotació habitacional, que serà menor. Dels prop de 1.500 pisos inicialment previstos, se'n baixa a 1.300, 150 menys, un 40% dels quals seran a preu assequible (i la meitat d'aquests de lloguer). L'alçada dels blocs serà també menor, i passarà de les 11-12 plantes del primer esbós al màxim de set actuals.

Amb aquesta rebaixa, s?equilibra l?ús dotacional de l?antiga Mercedes, amb un 60% per a habitatge i un 40% per a activitat econòmica. A aquesta nova àrea pública, habitacional i econòmica de Sant Andreu se sumaran les noves seus de dos centres educatius: la Facultat de Disseny i Enginyeria Elisava (que podria començar a funcionar en aquesta nova seu al setembre de 2025) i una delegació de la Universitat de Vic (UVic-CC). També ha mostrat el seu interès a ubicar-se al complex de la nova Mercedes la Fundació Leitat.

Manifestació de protesta d'entitats veïnals de Sant Andreu aquest dijous davant de la seu del districte a la plaça Orfila.
El veïnat de La Maquinista es manifesta aquest dijous per deixar de ser "terra de ningú"
Amb aquest nou replantejament més de la meitat de l'antiga empresa es dedicarà a espai públic i una tercera part a àrea verda. El que ara és la nau central de l'extinta fàbrica es transformarà en una gran plaça cívica o àgora per a ús social i cultural dels residents i dels treballadors que s'incorporaran a aquest nou centre de Sant Andreu (se'n preveuen uns 5.000). Guanyarà a més un gran parc urbà dotat de dos jardins i una plaça.

Eixos verds vetats al cotxe
Els carrers adjacents es convertiran en una mena d'eixos verds en què es fomentarà el desplaçament a peu i amb bicicleta en detriment del vehicle privat. Això suposarà un alleujament per als veïns, que temien que amb el creixement poblacional i d'activitat econòmica i universitària a l'àrea, aquesta se saturés a nivell de mobilitat encara més del que ho fa els caps de setmana. Segons estudis realitzats per la Gerència de Mobilitat de l'Ajuntament, l'àmbit que comprèn el centre comercial de La Maquinista i el seu entorn i el polígon “genera uns 700.000 desplaçaments diaris”.

Recreació virtual de com quedarà l'àmbit de la nova Mercedes Benz del Bon Pastor de Barcelona després de la seva profunda transformació. Recreació virtual de com quedarà l'àmbit de la nova Mercedes Benz del Bon Pastor de Barcelona després de la seva profunda transformació.
A més, s'atén una de les demandes més insistents del veïnat, la de guanyar equipaments públics, cosa que succeirà amb la incorporació d'una nova escola bressol, d'un institut de Formació Professional (FP), un espai sociocultural i un altre de memòria d'aquest barri eminentment obrer i fabril barceloní. També s'està treballant entre el consistori i la Generalitat a l'ampliació del CAP Bon Pastor al carrer de Mollerussa. Els equipaments públics i privats permetran de passada recuperar l'edifici històric de la Mercedes.

L'àmbit que comprèn el centre comercial de La Maquinista i el seu entorn i polígon genera uns 700.000 desplaçaments diaris"
El nou projecte també donarà ús al solar del que fos l'antic camp de futbol del carrer Santander, que serà rescatat com a equipament esportiu per al Bon Pastor.

Les antigues vies del tramvia que han destapat les obres.
La Superilla Barcelona conservarà les vies de l'antic tramvia trobades durant les obres
L'edificabilitat total serà finalment de 195.667 metres quadrats (185.667 de la pròpia fàbrica) i la resta del camp de futbol esmentat. Seran 15.000 metres quadrats menys dels del conveni inicial amb els 10.000 metres quadrats de sòl industrial que es traslladaran al camp de futbol i 5.000 metres quadrats que es perdrà en vivendes, assumint aquesta pèrdua el promotor privat.

Més de 49.000 metres quadrats seran despai públic, incloent la nova plaça cívica de la Mercedes, de 11.200 metres quadrats i zones enjardinades, el gran parc urbà (que comptarà amb el Jardí del Llac, original de la fàbrica i de 10.100 metres quadrats i el Jardí de la Indústria, de 6.400 metres quadrats), les dues places interiors públiques i els carrers verds. Aquestes darreres connectaran el nou recinte de la Mercedes amb el centre del Bon Pastor, el parc del Rec Comtal, la Maquinista i el polígon industrial del Torrent de l'Estadella.

Totes aquestes modificacions que aquest dimarts a la tarda es presenten als veïns passaran per un període d'exposició pública de dos mesos que podrà "enriquir" aquesta proposta de Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) de cara que es pugui aprovar inicialment a la Comissió d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat del proper dimarts 20 de setembre. La llum verda provisional es podria culminar en principis de 2023 al Ple del Consell Municipal, ha indicat la regidora Janet Sanz.

Satisfacció veïnal excepte per la mobilitat
El vocal de l'AAVV de La Maquinista, Fèlix Calvo, ha declarat aquest diari després de la reunió d'aquesta tarda amb el consistori que estan satisfets amb el gruix de modificacions del projecte inicial. Veuen més raonables les noves altures dels edificis i els equipaments plantejats. Només dubten de l'«escassa» inversió del promotor privat (70 milions d'euros) i de la mobilitat plantejada amb passejades verdes, «agafada amb pinces», i que creuen que no absorbirà el flux de clients al centre comercial.

Font: https://www.20minutos.es/noticia/5057648/0/el-modelo-superilla-barcelona-llegara-al-besos-con-el-proyecto-de-la-nueva-mercedes/