Les rates obliguen a tancar un parc infantil a Barcelona

Image

Un parc infantil del districte de l´Eixample de Barcelona s´ha trobat amb uns visitants gens desitjats. La presència de rates ha obligat a tancar l'àrea de jocs dels jardins dels Tres Tombs, ubicat en un interior d'illa al barri de Sant Antoni, on hi havia l'antiga fàbrica de Galletas Montes, entre els carrers Manso, Calàbria Viladomat i Parlament. Unes tanques impedeixen l'accés al gronxador principal mentre que els tècnics de l'Agència de Salut Pública de Barcelona han distribuït diverses trampes per caçar els rosegadors. Un cartell també informa que hi ha feines de sanejament en curs.

L'interior de poma és un punt concorregut per a les famílies del barri en albergar-hi una guarderia, a més d'un espai municipal familiar de criança. En un matí estiuenc l'activitat no és gens menyspreable. En un lateral dels jardins hi ha una cistella on Julio juga amb els seus néts Erik i Gerard. “Abans de la instal·lació de les tanques sí que havia vist rates. Ara sembla que no, potser surten a la nit. En general, crec que cal més netedat i més prevenció per evitar plagues”, comenta.

La zona infantil tancada es localitza en uns jardins en un interior de poma al barri de Sant Antoni, al districte de l'Eixample
La zona infantil tancada es localitza en uns jardins en un interior d'illa al barri de Sant Antoni, al districte de l'Eixample Ana Jiménez
En un altre punt, hi ha dos sol·licitats gronxadors que sí que es poden utilitzar mentre altres nens esperen el torn. “Aquest parc és una parada obligatòria. Hi ha una escola bressol i tampoc hi ha tants espais de jocs infantils a la zona”, afegeix Virginia, que cuida dos petits. “Nosaltres hem vingut de vacances i la veritat que sorprèn trobar l'àrea de jocs d'aquesta manera. És la primera vegada que la veig així. Esperem que se solucioni aviat”, afegeix el Manuel, acompanyat de la seva néta.

Fonts municipals detallen que la zona infantil està tancada des de mitjans de juliol i encara que en els darrers seguiments “no s'ha detectat activitat” dels rosegadors mantenen el tancament per “assegurar” que no tornin. Les mateixes fonts afegeixen que encara no poden concretar la data de reobertura de làrea de jocs.

Toc d'atenció
El Síndic de Greuges de Barcelona considera que s'haurien d'incrementar les mesures de control contra els múrids

La presència de rates i ratolins a la ciutat no és una cosa excepcional i s'han trobat a altres llocs aquest estiu, alguns tan cèntrics com a la plaça Catalunya. És un motiu de preocupació per a la ciutadania que fins i tot trasllada les queixes al Síndic de Greuges de Barcelona. Després de rebre recentment una denúncia per una plaga de rates a la Barceloneta i requerir informació a l'Ajuntament, la sindicatura conclou que les mesures que s'estan duent a terme per controlar i eradicar la plaga de múrids a la ciutat no són suficients davant d'un increment “exponencial ” d'intervencions.

La institució considera que s'haurien d'augmentar les mesures de control a través d'“inspeccions periòdiques mensuals” que, sense necessitat d'evidències, indicis o queixes veïnals, fessin “controls més exhaustius” a les zones on hi ha més perill de proliferació de rosegadors.


Aquests cartells assenyalen la presència de trampes verinoses a la plaça Catalunya
Per part seva, el Consistori informa que hi ha 2.400 punts de vigilància per limitar les poblacions de rosegadors i s'ha reforçat aquest any el nombre de professionals per frenar les plagues. La ciutat té 1.500 punts de control més actius, establerts una vegada que la ciutadania comunica una incidència i es fa un seguiment periòdic.

El govern municipal afegeix que les incidències comunicades en els darrers anys s'han mantingut “estables”, amb 755 notificacions entre gener i maig de 2022 davant de les 708 en el mateix període de l'any anterior. Per contra, les intervencions han crescut un 65%, amb 10.102 actuacions durant els cinc primers mesos d'aquest any en comparació del mateix termini del 2021.

Font: https://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20220901/8494188/cierra-parque-infantil-ratas-eixample-sant-antoni-barcelona.html